duminică, 6 mai 2012

Conceptul de "valoare"

Definirea conceptului de valoare a stârnit mereu dificultăţi, cel putin pentru mine. Una dintre cauze o constituie sensurile diferite atribuite noţiunii de valoare în alte discipline. Conceptul de „valoare” are o conotaţie de îndrumare, valorile fiind criterii pe baza cărora se face distincţia între bine şi rău, între frumos şi urât.

Conotaţia îndrumătoare se păstrează şi în cazul folosirii termenului „valoare” în limbajul cotidian. „Valoarea” trimite cu gândul la criterii care ajută să ne orientăm, să ne canalizăm mintea în folosul comunităţii, la linii separatoare între ceea ce este şi ce nu ne este permis  din punct de vedere social. Precum spuneau si van Deth si Scarbrough:

-„valorile nu pot fi direct observate”;
-„valorile implică consideraţii morale”;
- „valorile sunt concepţii despre ceea ce este dezirabil”.
Ceea ce zic ei este că  valorile nu pot fi observate de sine stătătoare, deoarece sunt incluse în altceva – în comportamentul, deciziile şi  atitudinile noastre ca şi oameni.

Cele trei propoziţii ale acestora, în concluzie,  subliniază faptul că valorile nu constituie moduri de acţiune, ci principii care stau la baza acestora, orientându-le.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu